MATEJA GORENJŠEK CAJHEN

Moj prvi pes, nemški ovčar Ork, me je naučil, kako biti odločen in potrpežljiv. Bil mi je velika opora v najstniških letih, hkrati pa me je velikokrat spravljal v obup. Tako sva se vpisala v kinološko društvo, kjer sva opravila osnovni tečaj poslušnosti, obrambe in sledenja.

Zdaj imamo pri hiši, no ja v hiši, vižlo oz. madžarskega kratkodlakega ptičarja, ki je dal besedam aktivnost, vztrajnost in prebrisanost povsem nov pomen. Boyd ima zelo močan lovski nagon, zato sem želela tudi sama spoznati delo, za katerega je bil ustvarjen. Tako sva opravila pomladansko in jesensko vzrejno preizkušnjo ptičarjev pri lovskem kinološkem društvu. Uspešno se je udeleževal tudi razstav. Nato sva vso energijo usmerila v šolanje klasične poslušnosti pod budnim vodstvom Romana Hoefferleja, za kar sem mu iz srca hvaležna. Po opravljenem B-BH izpitu sva šolanje nadaljevala in opravila še izpite po programih IBGH 1, 2 in 3. Hkrati sva trenirala tudi klasično sledenje in opravila izpit FPr 1. Za lovski nos skrbiva z noskanjem (iskanjem eteričnih olj) in rednimi treningi iskanja oseb (mantrailing). S sinom sta trenirala tudi agility. V veliko zabavo pa nama je učenje vedno novih trikcev.

Verjamem, da je dober vodnik psa odločen, potrpežljiv, nežen in spoštljiv, da si mora pes želeti sodelovati z lastnikom ter da se morata pri šolanju zabavati oba, tako kuža kot lastnik. Svoje navdušenje nad delom s psmi poskušam prenesti tudi na tečajnike. V okviru društva vodim tudi delavnico Kuža in otrok.

Posted in INŠTRUKTORJI, Nerazvrščeno.