O DRUŠTVU

Predstavitev društva

Športno kinološko društvo Ajdovščina je nastalo 2. februarja 1987 na pobudo ljubiteljev kinologije na območju Zgornje Vipavske doline. Leta 2012 smo praznovali 25 let uspešnega delovanja. Ta jubilej smo obeležili z razvitjem prapora društva in slovesno letno skupščino, pod naslovom »25 let kinologije v Wajdušni«. Prapor društva ŠKD Ajdovščina je unikatna umetnina, ki predstavlja vrednoti, kot sta čast in ponos. Je ogledalo društva in simbol, ki pooseblja društvo. V naslednjem letu 2017 pa bo društvo praznovalo že svojo 30-obletnico delovanja.

Društvo je eden redkih kinoloških športnih klubov, ki svojo dejavnost pokriva z brezplačnim delom svojih članov in inštruktorjev. Vsa pridobljena sredstva iz naše osnovne dejavnosti (šolanja psov) in sponzorska sredstva namenimo za nemoteno delovanje kluba in vzdrževanju potrebne infrastrukture. Povezanost z lokalno skupnostjo je zelo velika, saj bi klub težko organiziral kakršnokoli prireditev, če ne bi imel na voljo podpore Občine Ajdovščina – v obliki materialne pomoči ali podpore v obliki ugodnega koriščenja ustreznih objektov.

V klubu že od samega začetka obstaja želja po nečem novem. ŠKD Ajdovščina je začetnik organiziranih tekmovanj na področju agility in frizbija. V zgodovini društva smo zelo ponosni na organizacijo prve neuradne agility tekme na območju nekdanje Jugoslavije. Klub je organiziral prvo razstavo CAC v samostojni Sloveniji ter prvo frizbi tekmo na ozemlju Slovenije. Pri nas je bila prvič izvedena agility tekma na dveh vzporednih parkurjih. Leta 2009 smo organizirali CACIT tekmo šolanih psov, katera še danes velja za eno najbolje organiziranih v Sloveniji.

Glavna dejavnost društva je šolanje vodnika, da se nauči vzpostaviti pravi odnos s svojim psom. Klub ima dve osnovni dejavnosti. Prva je klasično šolanje psov z poudarkom na pripravi psov za bivanje v urbani sredini, druga dejavnost pa je priprava ter šolanje psov za disciplino agility. Tako v našem društvu nudimo različne tečaje, od male šole, osnovnih tečajev poslušnosti (A, B-BH) pa vse do višjih programov IPO (VO,  1, 2, 3) ter agility.

V našem klubu delamo z vsemi psi, ne glede na pasmo, kajti pomembna je volja in želja vodnika po delu s psom.

Vedno so bili pomemben člen društva tudi tekmovalci, ki predstavljajo društvo širši javnosti. Število le teh, se v zadnjih letih giblje okrog 15 tekmovalnih parov, ki naše društvo zastopa na državnem in mednarodnem nivoju. Naša ekipa je bila najštevilčnejša na vseh tekmovanjih šolanih psov, kar kaže da v klubu ne spimo, temveč pridno in trdo delamo. Tekmovalna sezona 2015 je zaključena in tudi letos so napori našega dela poplačani z odličnimi rezultati. Sledarski ekipi ŠKD Ajdovščina je uspelo ponoviti uspehe iz prejšnjih treh let in že četrtič zapored osvojiti naslov Ekipnega državnega prvaka v sledenju 2015. Na državnem prvenstvu šolanih psov, ki je potekalo 24. in 25. oktobra v Slovenski Bistrici, je Janko Pišot s psičko Cindy postal Državni prvak po programu Bbh. Aljaž Černigoj pa je s svojim psom Ventom postal svetovni prvak v kategoriji IPO 1 na svetovnem prvenstvu pasme nemški bokser, ATIBOX WM 2015, v Belgiji.

Vzreja ni naša paradna dejavnost, vendar pa poskušamo ponovno oživiti tudi delo na tem področju. Tu je potrebno omeniti našega vzreditelja Kraških ovčarjev Damjana Viteza, ki prinaša v klub vrhunske rezultate iz vseh razstav, najpomembnejše pa je,  da s svojimi krašovci tudi dela in se udeležuje tekmovanj.